ZA 18 juni 2022, 20:15 uur, Jewish Jazz

 17,50

Niet beschikbaar

DEZE VOORSTELLING IS VERPLAATST NAAR VOLGENDE THEATERSEIZOEN!

Het verhaal van hoe wereldberoemde joodse componisten, schrijvers en artiesten, in samenwerking met zwarte musici, jazzmuziek tot bloei brachten in een tijd dat dit niet vanzelfsprekend was. Hoe ze Broadway en Hollywood groot maakten en de Amerikaanse entertainmentbusiness op de kaart zetten!

Foto: Carneliu Ganea

Niet beschikbaar

Beschrijving

Zaterdag 18 juni 2022, 20:15 uur, Jewish Jazz

Prijs: €17,50
In de voorverkoop/Met VTP korting: €15,-
Abonnementhouders: GRATIS
Aanvang: 20:15 uur

Bestel nu kaarten!

Jewish Jazz – Een concert met een verhaal

Het verhaal van de evolutie van jazz en de invloed van joodse componisten en muzikanten op het jazzgenre.

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Dit is geen alom bekende geschiedenis.

Turbulente geschiedenis

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bay Mir Bistu Sheyn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei mir bist du schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddisje musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte Jazz-zanger Slim Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddisje gerechten zoals spaghetti, pork stew, patato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus.

Joodse componisten

En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek.

Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastisch muziek, geschreven door George Gershwin, Irving Berlin , Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

Muzikanten:
Mirjam van Dam – tekst en zang
Ed Boekee – piano
Roberto Vittorio Haliffi – drums
Peter Peuker – saxofoon
Niels Tausk – contrabas

Een project van Stichting KunstenDialoog in samenwerking met de muzikanten.

Titel

Ga naar de bovenkant